#1 2007-04-05 09:39:51

badmahanda
New member

Wierzenia ludów Syberii

Cześć! Zapraszam wszytkich chętnych do wiamany informacji , dotyczącej Syberii, a konkretnie wierzeń ludów tam mieszkających. Ja osobiście interesuję się Syberią Południową, konkretnie szamanizmem buriackim i buddyzmem północnym - chętnie podzielę się wiedzą na ten temat. Pozdrawiam smile

#2 2007-04-21 13:48:15

elGibio
New member

Re: Wierzenia ludów Syberii

Moje dwukrotne pobyty na Syberii zaowocowały spotkaniami z szamanami. Zdziwiła mnie żywotność tego zjawiska, mimo tak wielu lat prześladowań. Tak sobie myślę, że fakt, iż szamanizm przetrwał łączy się z jego pomieszaniem z lamaizmem (na południu Syberii: szczególnie w Buriacji) i w związku z tym przyjęciem jakby zinstytucjonalizowanej formy. Takiej bardziej oficjalnej. Z drugiej strony niedostępność terenu (szczególnie północna Syberia, góry Ałtaju i Tuwa). I tu występuje ten bardziej pierwotny bez obcych naleciałości. Słyszałem nawet o tuwińskich szamanach nauczających rzemiosła Indian Północnoamerykańskich, którzy przyjeżdżają tam praktykować właśnie z tego względu.
To jest dopiero ostry miks kulturowy.

#3 2007-04-30 11:54:09

badmahanda
New member

Witam serdecznie! Gwoli uściślienia. Niestety do dziś w Polsce szeroko jest używany termin "lamaizm", który używa się dla określenia "buddzymu tybetańskiego". Lamaizm jest określeniem nie tylko nie precyzyjnym, ale również obraźliwym dla wyznawców buddyzmu tybetańskiego, o czym nieraz wspominali hierarchowie różnych szkół buddyzmu tybetańskiego, w tym również przywódca szkoły Geluk – XIV Dalajlama. Określenie „lamaizm”, które pojawiło się w nauce europejskiej w XIX w., wywodzi się z tego faktu, iż w buddyzmie tybetańskim, na równi z Trzema Klejnotami (Budda, Dharma i Sangha) jest czczony Nauczyciel (Lama). Jednak „lama” jest również zwrotem grzecznościowym w stosunku do wszystkich duchownych buddyjskich, w tym też do mnichów. Zbyt mała znajomość buddyzmu tybetańskiego spowodowała, że powstał europejski termin „lamaizm”, który miał określić spójny system, odrębny od buddyzmu klasycznego, w którym główną rolę odgrywają nauczyciele – lamowie (bez względu na to, że w buddyzmie klasycznym osoba nauczyciela odgrywała również bardzo ważną rolę). Na terenie Tybetu, od czasu pojawienie się tam buddyzmu, było wiele różnych szkół i kierunków tej religii, które nie były ze sobą związane jednym systemem hierarchicznym. Dlatego nie można określać całego buddyzmu tybetańskiego jednym terminem „lamaizm”, ponieważ jest to duże uproszczenie, które może prowadzić do nieścisłości w opisach naukowych.Warto więc pamiętać, że w Azji Centralnej nie istnieje jakiś zupełnie odrębny buddyzm czyli „lamaizm”, który z względu na rozbudowaną obrzędowość i wierzenia ludowe był uważany przez pierwszych badaczy europejskich za gorszy w porównaniu z buddyzmem klasycznym, znanym głównie ze źródeł palijskich, które zachowały się na Cejlonie i w różnych rejonach Azji Południowo-Wschodniej.
Serdeczne pozdrowienia dla elGibio wink

#4 2008-06-28 23:45:12

żabarulez
New member

ależ tu dawno nikt się nie wypowiadał a szkoda bo fajne miejsce..

Stopka forum